21 mai 2012

Pe cine votam?

Nu sunt foarte stapan pe cunostinte in treaba asta cu politica, la niciun nivel. Asa cum nu sunt eu in context cu multe alte subiecte legate de realitatea din Romania, mai ales cea de pe televizor. Dar, de ceva vreme, observ pe strazi panouri publicitare cu niste apropouri deosebit de finute la anumite personaje, care zambesc mai mult sau mai putin trist, incercand sa ne convinga sa le dam de mancare si la gura lor peste ceva vreme prin voturi.
Trecand peste faptul ca nu am mai votat de prin 2000 si nici n-o voi face si ca nu veti reusi sa ma convingeti cu celebra placa: daca nu votezi tu, voteaza altul pentru tine, unul cretin si daca nu votezi, nu ai dreptul sa te plangi de ce ti se intampla, imi place ideea de a studia psihologia maselor si cum se adreseaza candidatii astfel incat sa-i prosteasca si sa-i minta cat mai credibil. Adevaru-i ca dupa 23 ani de alegeri, iti trebuie un oarecare talent sa reusesti sa ii prostesti pe aia care dau cu stampila, nu mai merge chiar ca in 1990. De fapt continutul minciunilor este acelasi, doar forma se mai schimba, in functie de studiile de piata ale specialistilor in marketing, priviti ca adevarati zei in zilele astea.

Parerea mea e ca toti primarii actuali trebuie realesi. De ce? Pentru ca macar le-am invatat numele si ne vin mai usor in minte peste o vreme cand o sa ne dorim sa le facem niste urari firesti de bine pentru ei si familiile lor in diverse situatii (gropi in asfalt, strazi inchise, neasfaltate, oameni muscati de caini vagabonzi). Si oricum, chiar nu cred ca vreunul sau altul face vreo diferenta. Bineinteles, aici parerile sunt impartite.
Si hai sa ma refer asa, voalat, la cativa dintre ei, just for the fun of it (nu incerc sa impun pareri, mi-e mult prea indiferent ce faceti voi. Si ei.).

Este unu mic si mai amarat asa, asa il sugereaza si fata din poza care apare cumva, obsesiv, pe facebook. El e un independent care, intr-o buna dimineata cu soare, dupa o noapte mai reusita de odihna, a avut o revelatie: s-a gandit ca ar fi foarte trendy-cool sa candideze la primarie. Si daca se poate, sa faca treaba asta fara niciun ban sau cu cat mai putini, gen maxim 50k. Drept pentru care s-a gandit ca pe principiul diversitatii, n-are cum sa nu prosteasca pe cel putin cativa si sa stranga niste firimituri. Pana la urma, daca nu castiga (exista vreun dubiu in mintea lui, vreo emotie?), macar ii ramane ceva sa-si achite creditul de casa, ma gandesc. E practic singurul avantaj pe care il vad pentru el. Aaa, si ca poate mai apar niste bancuri cu numele lui pe care inca nu le stia pana acum.

Toti cei in exercitiu si care se vor a fi realesi prezinta purele intamplari din ultima perioada ca pe o conceptie si realizare proprie, astfel incat sa convinga plebeii de talentul lor. Ba chiar incearca sa-i lucreze si pe latura sentimentala si sa le propuna, urmand firul logic, sa ii voteze pentru a continua ceea ce au inceput. Sau ceea ce isi propun ei acum, inainte de alegeri, sa inceapa, dar care o sa li se stearga din minte imediat dupa alegeri. Dar pe principul tipic romanesc ca ceea ce se incepe la noi fie nu se termina niciodata, fie se termina, dar situatia devine un pic mai proasta decat era inainte de a incepe, treaba asta n-ar trebui sa fie o motivatie pentru noi. De la geam din casa il vad pe unu zambind pe un panou care imi explica, cu bucurie si emotie in glas, ca s-a realizat podul spre Pipera. Pana si exprimarea de pe afis ("Da, pasajul Pipera e gata!" sau ceva aproximativ) denota disperarea si scarba care ne-a cuprins pe toti in asteptarea realizarii asteia care trebuia sa dureze 2 ani si-a durat 12. Sau, cel putin mie, care nu vedeam la tv in sufragerie de praf, atat mi s-a parut. Cred ca un slogan un pic mai sincer era: Desi nu mai credeati, in sfarsit, pasajul Pipera e gata! Mai credeati posibil asa ceva? Si pentru ca raspunsul e sigur nu, eu zic sa ma votati, pentru ca, pura coincidenta, eram primar cand s-a intamplat treaba asta.

Mai e unu la vreo 140 kile care cica face super treaba la nus-ce sector. O face, nu stiu, dar eu totusi nu mi-as dori un primar care cand vine usor infometat in inspectie in piata sa am emotii daca va mai exista conceptul de piata dupa ce pleaca. Cum zice si baiatul asta aici: http://www.catavencii.ro/Piedone-si-ciurul-mistic_0_4087.html#.

Parca pentru a contrasta din punct de vedere fizic, nu si al prostului gust, mai e unu foarte mic, pe niste afise foarte mari, presupun create la cererea lui speciala, incercand sa ascunda niste complexe din copilarie. Daca ati vazut afisul respectiv, in afara de faptul ca numele partidului sau al gastii respective, din partea caruia candideaza, parca este scris de unu cu Parkinson (are foarte multi de P, sau R sau oricum, o litera), poate ati mai observat si ca little man e imbracat si in afis tot in haine de discoteca. Si nu orice discoteca, ci una de prost gust, unde e el obisnuit sa o arda. Tricou, sacou si pantaloni albi semi-transparenti, presupunand ca cineva si-ar dori sa ii treaca prin minte, fie si doar in gluma, anumite detalii cu privire la dedesubturile pantalonilor lui. Toate astea la 60 ani si un par alb de bunic neterminat, cu un zambet o idee mai inteligent decat al unei rame.

Mai e unu care, cel putin in diverse afise de pe net si de prin oras, ne promite niste chestii concrete si totale, gen ca ne dam cu metroul gratis sau ca rupe-n doua toti cainii vagabonzi. Daca totusi, firesc, iti trece prin cap cum naiba ar putea face el asa ceva, te invita sa faci niste click-uri, sa dai niste like-uri, promitand ca la un moment dat iti va explica. Probabil dupa secventa de click-uri apare un smiley d-ala cu :D si un mesaj de genul: Chiar ai pus botul? N-ai vrea sa vin si la tine acasa sa-ti spal rufele? Eu, cel putin, asa imi imaginez.. Si, evident, nu-l pun.

Bineinteles, ultimul si cel din urma, pacaliciul cu freza de Caragiale si mintea din aceleasi povestiri. Candidatul perfect, care ii tot da inainte cu crucea si religia, in speranta de a prosti publicul cu singurul subiect care nu suporta dezbateri inteligente, ci e bazat numai pe incredere si bucuria la bancnotele aruncate in vazul televiziunilor. Asta e, insa, intr-atat de prost, incat a si recunoscut la un moment dat ca el candideaza in cu totul alte scopuri decat cel de a castiga efectiv alegerile. Dar cu el ne-am obisnuit, e ca animalul ala de casa, prost, lipsit de orice urma de sclipire, inteligenta si/sau cultura, dar cu care ne distram cand intram in casa si pana se incalzeste ciorba.

Or mai fi si altii, astia mi-au luat mie vizualul in ultimele saptamani. Duceti-va la vot (ca vin si eu imediat..)!!!