27 aprilie 2010

Femeia

Femeia - ce creatura ciudata, si nu zic ciudata doar pentru ca noua, barbatilor, ne vine greu sa o intelegem.. E ciudata din toate punctele de vedere, logic, emotional, mental, oricum ai privi-o. Nu stiu sa zic daca e tare sau slaba, daca e proasta sau al naibii de inteligenta, le imbina pe toate intr-un mod atat de impecabil, incat singura explicatie pe care o vad este ca a fost facuta in ciuda noastra, a barbatilor. Ca sa ne condimenteze viata, dar intr-un mod in care nu i-am fi dus lipsa daca nu o cunosteam de atata vreme.
E slaba in cele mai simple situatii, in moduri in care nici nu te astepti, dar infrunta cele mai grele chinuri cu zambetul pe buze, chinuri prin care noi, barbatii, eu cu siguranta, n-as putea sa trec.
Se joaca cu noi ca soarecele cu pisica, ne respinge, ne pune la incercare, iar cand inclinam sa credem ca totul e doar o joaca pentru ea, ne dezvaluie drumul catre inima ei. De ce asa complicat? Ca sa fie frumos, striga femeile din lumea intreaga. Noi am spune: ar fi fost la fel de frumos daca ziceai din prima da sau nu, noi asa suntem obisnuiti, e suficient de frumos pentru noi asa.
Am descoperit atat de multe ipostaze la aceeasi femeie (nicio aluzie la una anume) incat mi-e foarte greu sa mai privesc vreo femeie si sa nu ma sperii instinctiv de ceea ce poate fi ea in interior.
Si ce mi se pare mai diabolic este ca am senzatia ca evolueaza pe vreme ce inainteaza in varsta.. Parca intreaga comunitate de femei mai trecute prin viata au grija ca si aia mica sa nu cumva sa se dezvolte altfel, sa ajunga femeie normala si sa le dea in fapt pe toate celelalte.
Este ca intr-o poveste pe care am auzit-o, cam lunga pentru a fi povestita aici, dar totusi hai sa incerc:
Erau 3 maimute intr-o cusca, iar in mijloc o scara la capatul careia se afla o banana. De cate ori o maimuta se urca pe scara sa ia o banana, ingrijitorii le udau pe toate cu un furtun cu apa. Dupa cateva incercari, celelalte 2 s-au prins si de cate ori se ducea una din ele sa ia banana, din reflex o luau la bataie ca sa nu mai fie udate. La un moment dat o maimuta a fost inlocuita cu una noua. Cand maimuta noua s-a urcat sa ia banana, celelalte 2 au luat-o la bataie. Treptat au fost inlocuite toate cele 3 maimute. De fiecare data cand una dintre ele se urca sa ia banana, celelalte 2, cu regularitate, o luau la bataie pe indrazneata. Evident, niciuna dintre cele 3 maimute nu stia exact de ce o luau la bataie pe cealalta, intrucat nu fusesera niciodata udate cu furtunul cu apa. Cel mai probabil, daca le-ar fi intrebat cineva pe maimute de ce fac asta, de ce o bat pe a 3a cand se urca sa ia banana, probabil ca ar fi raspuns toate in cor: dom'le, nu stim foarte exact, dar, vezi mata, asa merg treburile aici la noi si e ok asa... :)
Ce legatura are povestea asta cu femeile? Hmm, asa am senzatia ca se educa si ele intre ele, incat nu mai stiu exact de ce sunt asa in ciuda barbatilor, dar cam asa merge lumea lor si le e ok asa. Or fi si alte asemanari cu povestea de mai sus, dar va invit sa le enumerati voi...