06 aprilie 2011

De ce fb?


Pai in primul rand s-o luam asa: toata lumea stie ce e fb, ceea ce ma scuteste intr-o oarecare masura de raspunsul la intrebarea din titlu. Kinda kinky, raspuns continut in intrebare, hehe..

Deci da, intr-adevar, fb = facebook. Ca si in cazul altor descoperiri uluitoare, inovatoare, gen internet, telefonia mobila, google search, habar n-am, roata, pixul etc, intrebarea primordiala este: ce faceam eu inainte de a se intampla treaba asta? Sau faceam ceva?

Daca fara internet o ardeam mai pe carti, pe televiziune, daca fara telefonia mobila stateam si asteptam ore in sir cate o zana care venea, zambea frumos si spunea ca a intarziat putin (treaba de care si telefonia mobila nu m-a salvat intru totul nici in ziua de azi), daca fara google search habar n-am ce dracu faceam pe internet (de fapt n-am prea prins internet fara google search, din ce-mi aduc aminte), deci daca fara toate astea imi amintesc cum era viata mea inainte, si era mai saraca, sau mai complicata, mai grea, despre fb nu prea stiu ce sa zic.

Adica traiam si fara fb, ba chiar destul de bine, zic eu, dar e clar ca umple un gol pe care il aveam, poate-l si constientizam, inainte, motiv pt care mor de ciuda ca nu mi-a venit mie ideea asta. Pe de alta parte nu prea-i vad rostul total, complet.

Ce face lumea pe fb? Pai s-o luam pe rand:

- in primul si-n primul rand se uita la poze cu oameni (de preferinta femei si cat mai dezbracate). Presupun ca se merge pe ideea ca o poza e 1000 cuvinte, deci dupa 10 min de privit poze pe fb am obosit de atata vorba.

- alta idee ar fi ca se promoveaza o gramada de cacaturi, produse, localuri, servicii. Dupa cum ati observat, in reclamele de la tv, sau chiar si pe strazi, nu mai vezi siteul adidas.com, ci facebook.com/adidas. Ceea ce sustine punctul asta destul de puternic. Apropo, unde credeti ca o sa postez articolul asta cand o fi gata?

- ce se mai face pe fb? se zice la multi ani unor persoane care iti sunt suficient de apropiate incat sa nu ignori ziua lor, dar nici atat de apropiate incat sa ii suni. Fb mi se pare mediul perfect in care tu sa-i zici LMA, ca oricum nu-ti prea pasa de ea, iar ea sa-ti multumeasca din tot sufletul in timp ce nu stie exact cine esti si, culmea, nici n-o prea intereseaza. Nici macar nu e convinsa ca o sa-ti intoarca urarea, doar ca de asta are grija tot fb.

- hmmm, sa, vad, ce altceva: se completeaza oarecum nevoia de socializare, respectiv interrelationare intre oameni, cu tot ce presupune, frumos si urat: complimente, dragalasenii, barfe, certuri, like, unfriend etc. Cate dintre ele sunt sincere e o alta discutie, avand in vedere ca, in aceeasi masura ca si cu toate treburile dezvoltate online, n-ai feelingul pe care-l ai cand privesti pe cineva in ochi. Probabil, cum zicea cineva, ura e singurul sentiment sincer. Chiar si pe fb.

- da,mai era ceva: se creaza interactiunea intre oameni asa-zis celebri, vedete (de cele mai multe ori niste schiopi care nu leaga 2 vb) si publicul larg, anonim. Avand in lista de prieteni pe Natalia Mateut, Sabrina Manoliu, Victor Ponta sau Matei Chiliman (nu va repeziti, nu am pe niciunu din ei, ziceam doar asa..), cred ca iti hraneste ego-ul intr-o oarecare masura, te face cumva sa pari si tu mai apropiat de o lume in care de fapt nu esti, dar te satisface la nivel de realizari individuale, desi astea-s pseudo-realizari. De treaba asta nu sunt inca sigur, e doar o teorie si astept comentariile voastre.

- ar mai fi si partea in care mai afli diverse chestii, stiri, informatii, idee pt care a fost creat de fapt fb.

- si, nu in ultimul rand, stupidele de jocuri de pe fb, din care unii fac incredibil de multi bani, iar altii, noi, pierdem incredibil de mult timp. Glad to be cured.

Ar mai fi un pct de vedere care ma streseaza despre fb. Deci toata lumea se uita pe pozele altora. Ei bine, toata lumea, fara exceptie, comenteaza de bine, flateaza, lauda, isi declara uimirea pt cat de frumoasa e pers respectiva, cat de mult a slabit, cat de bine si-a revenit (dupa nastere, divort, cacare, habar n-am) etc. Intrebarea este: cam cat de multi mint cu nesimtire in declaratiile astea? Daca toti barbatii care fac comentariile astea din motive evidente, mai ales unor persoane de sex frumos tocmai in speranta obtinerii unor clipe de sex frumos, ca sa zic asa, iar femeile se flateaza cu falsitatea cu care ne-au obisnuit si-n viata reala, ma intreb ce s-ar intampla daca ai face commenturi reale, in care sa le spui ca le sta ca dracu cu machiajul ala, ca le atarna burta pe afara, ca in loc sa dea banii la solar, mai bine-si iau o bicicleta etc. De fapt am si incercat timid astfel de abordari. Rezultatul: unfriend, sau in cazurile mai fericite, raspunsuri de genul: daca nu-ti place, nu te uita, sau, bine ca esti tu frumos etc. Oare este asta o dovada ca oamenii, sau majoritatea lor, nu suporta adevarul, sau parerile sincere spuse in fata (calculatorului)? oare pozele puse pe fb sunt exclusiv pt a-si reface, recladi, sau ridica self-esteem-ul, iar orice raspuns in afara asteptarilor nu poate fi acceptat?

Aceeasi poveste se repeta si la limba romana, la care cred ca jumatate de fb n-ar trece niciun fel de examen, cat de basic. Le zic una, alta, evident, se lasa cu rafuieli, explicatii, scuze in cele mai fericite cazuri, dar niciodata cu acceptarea tacita si eleganta. Ba da, mint, chiar ieri mi s-a intamplat asa ceva, respect pentru persoana respectiva, daca se stie ea.

Voi ce ma sfatuiti, mai ales cu prietenii? Sa fiu sincer, sa zambesc tamp si sa laud, sau sa tac de-a dreptul?

Mai este discutia despre intimitatea pe fb. preferati itimitatea, completati datele de genul: nume, prenume, sex si atat? Sau va afisati viata in cat mai multe detalii, cuvinte si poze? Cum e mai bine?

Si intrebari ar mai fi: ce e cu grupurile astea, in care fiecare se inscrie, dar dupa aia nu stiu cat de mult ii foloseste faptul ca se afla in acel grup? Ce inseamna "in a relationship with"? E ca si cand intr-un bar vii de mana cu sotul/sotia? De ce e nevoie de asa ceva? De ce ar trebui consoarta sa se frustreze daca pe fb la status scrie single? E ca si cand i-ai nega existenta, sperand la ceva mai bun?

La dracu, se vroia a fi un articol mai pe caterinca, dar n-a iesit. Avand in vedere ca e primul in jumatate de an, asteptati-va la mai multe in viitorul apropiat, mai ales ca vin si muzele, inspiratia, vezi VV 2011, sequel dupa VV 2009, deja dezbatut pe undeva pe aici (Nu mai stiu in ce sertar am pus dosarul).