02 decembrie 2009

Patron sau angajat?

Da, intrebarea este deja celebra, sper ca macar dezbaterea pe care o vom face sa nu fie atat de clasica, ci chiar sa venim cu argumente pro/contra de bun simt, reale si care sa ma lamureasca si pe mine, in special in vremurile astea mai dificile, cum e mai bine?
Deci intrebarea pe care o fac este: mai bine angajat la o firma internationala, cariera de succes, munca multa, 2-3 sefi peste, rapoarte, meetinguri, deplasari etc? Sau mai bine firma proprie, angajati, responsabilitate mai mare, munca multa, meetinguri, deplasari, dar toate dupa dorinta si cheful personal?
Si ca sa deschid discutia, sa-mi spun parerea mea, si anume ca desi intotdeauna mi-am dorit sa am firma mea (nu din vreo vanitate anume de a fi sef), sa simt ca fac EU ceva, nu ca fac ce zic altii, ca-mi planific timpul, ca deciziile mele pot conta si pot aduce lucruri bune, am descoperit ca sunt mai mult facut pentru munca intr-o internationala, ba chiar nici macar nu sunt facut pt munca de sef. Cred ca sunt un model de angajat, hmm, nici ala prea reusit, ca-s prea lenes. Cred ca sunt modelul de angajat care trebuie mereu stimulat, care ar da rezultate bune daca si-ar pune capul, dar nu prea si-l pune, sau n-a fost nevoie pana acum. Ca sef, nu cred ca as putea sa fiu autoritar cu angajatii, nu as fi eficient cu sefii de deasupra, unde pui ca urasc teribil intalnirile la costum si glumele de lobby facute ca sa fie facute.
Care sunt diferentele intre cele 2 tipuri de joburi? Mie mi se par rather alike, cel putin prin faptul ca volumul de munca este oricum destul de ridicat, daca vrei sa faci cariera, bani etc.. Aaa, evident, excludem tiganiile cu statul care te umplu de bani peste noapte, ca ajungem la articolul anterior. Si asa, pt ca sa elimin dubiile, n-am votat, nici n-o s-o fac in turul 2. Daca in primul parca tot as mai fi tras un 10%, acum chiar mi-ar pica unghiile pe foaia aia daca as vota.
Dar sa revenim la poveste.. Mi se pare ca avantajul intr-o companie multinationala e ca nu prea iti bati capul, cel putin tu, ca simplu angajat.. Moare, moare, traieste, traieste, tu tot cam aia faci. E adevarat ca ideal ar fi sa nu moara, ca altfel mori si tu cu ea, dar chiar si daca mori cu ea, tie ca individ ti-e mult mai usor sa renasti. Cel putin asa pare sa-mi fie mie vs. firma la care am lucrat pana si-a dat obstescul sfarsit.
Ascultam pe cineva, un Regional Director de la Cisco pe Europa de Est, mare baiat, se vedea pe el, care ne tot povestea si ne insufla diverse idei, povestindu-ne de intalnirile lui cu tot board-ul de le Alpha Bank din Rusia miercuri, cu CEO, CFO si CIO de la Unicredit Italia joi etc.. Si ma gandeam cam cat de nebun tre sa fii sa faci asa ceva, adica sa nu stai decat weekendurile acasa, iar in rest sa stai in discutii si costum si avioane si hoteluri? Cam care ar trebui sa fie satisfactiile alea profesionale, materiale, ca sa faci asa ceva? Daca mi-ar oferi cineva asa ceva, as accepta? NU!
Deci, pareri anyone? Difera de la job la job? Presupun ca da, ca la chirurgi poate e altfel, la avocati altfel... Conteaza domeniul? Ce v-ati dori mai mult, o firma proprie cu care sa aveti succes, sau CEO la o firma multinationala, fie si doar Country Manager la sucursala de aici?